POMOC PRO TY, KDO DO HORNÍCH POČERNIC PŘICHÁZEJÍ Z OBLASTÍ ZASAŽENÝCH VÁLKOU

POMOC PRO TY, KDO DO HORNÍCH POČERNIC PŘICHÁZEJÍ Z OBLASTÍ ZASAŽENÝCH VÁLKOU
POMOC PRO TY, KDO DO HORNÍCH POČERNIC PŘICHÁZEJÍ Z OBLASTÍ ZASAŽENÝCH VÁLKOU
Pomoc pro ty, kdo do Horních Počernic přicházejí z oblastí zasažených válkou
 
V této chvíli přijíždí na území naší městské části více rodin s dětmi z Ukrajiny, s nimiž náš sociální odbor spolupracuje. Děkujeme všem, kdo jim nabízíte zázemí a dočasný domov. Aktuálně budeme mít od pondělí k dispozici 30 lůžek v 15 pokojích na ubytovně Slavie Xaverov, 4 pokoje pro 16 lidí v ubytovně nabízí společnost EKIS, zázemí těsně po příchodu jim nabídl i hotel Čertousy a hotel Chvalská tvrz pro 20 lidí. Dveře svých domovů otevírají i mnozí hornopočerničtí obyvatelé. Díky vám!
 
Při dnešním setkání na radnici jsme spolu s kolegyněmi zastupitelkami Alenou Štrobovou, Hanou Markulinec Moravcovou a vedoucí Odboru sociálních věcí a školství úřadu Monikou Brzkovskou, společně řešili další kroky aktuální pomoci, která začíná příjezdem uprchlíků do Prahy a jejich registrací.
 
Na našem webu bude zřízena záložka UKRAJINA. Lidé tu najdou potřebné informace. Totéž plánujeme i pro sociální sítě. Pro snazší komunikaci zřídíme mailovou adresu: ukrajina@pocernice.cz. Kam můžete směřovat dotazy a nabídky pomoci.
 

Zajištěna je lékařská péče pro dospělé v ordinacích a odborná pracoviště oslovíme v případě potřeby.

Přehled lékařů naleznete zde: https://www.pocernice.cz/obcan/socialni-a-zdravotni-oblast/seznam-lekaru-a-zdravotnickych-zarizeni/lekari/

 
Připravené jsou školy a školky, stejně jako pomoc a zázemí pro volný čas nabízí SC Xaverov, MUMRAJ, DDM, TJ Sokol nebo Divizna.
 
Čekáme na metodiku Úřadu práce ČR pro tuto situaci, stejně jako na další kroky, které vyplynou z nouzového stavu vyhlášeného vládou ČR od pátku 4.3.2022.
 
Aktuálně připravujeme sbírku pro vybavení bytů, které jsou dočasně vyčleněny k tomuto účelu. V sobotu a pravděpodobně i v pondělí od vás budeme na našem dvoře úřadu Jívanská 647 vybírat potřebné věci k tomu, aby v Horních Počernicích lidé z Ukrajiny našli dočasný a přívětivý domov.
 
Další informace budou následovat. Děkujeme vám všem.
 
Petr Měšťan, starosta
 
(obrázek – zdroj: internet)