OHLÉDNUTÍ SE ZA OSLAVAMI 700 LET ČERTOUS

OHLÉDNUTÍ SE ZA OSLAVAMI 700 LET ČERTOUS
OHLÉDNUTÍ SE ZA OSLAVAMI 700 LET ČERTOUS

Vážení spoluobčané,

dne 23. 10. 2022 proběhla v Čertousích oslava 700. výročí první písemné zmínky o této části Horních Počernic.
Ve 14. století měl čertouský dvůr velký význam pro Karlovu univerzitu. Zajišťoval totiž pro profesory a další univerzitní hodnostáře potraviny, a současně byl touto univerzitou vlastněn.
I proto se v rámci oslav do Čertous dostavil Karel IV. spolu s arcibiskupem Arnoštem z Pradubic, který byl v té době kancléřem Karlovy univerzity.
Tito dva slavní pánové spolu se starostou Horních Počernic, panem Mgr. Petrem Měšťanem odhalili pamětní stélu připomínající toto výročí. Stéla se stala trvalou součástí čertouské návsi. Naleznete ji hned vedle barokní kaple Nanebevzetí Panny Marie, která, pro tuto příležitost, díky panu Jaroslavu Stárovi, který spolu s Horními Počernicemi akci spolupořádal, dostala novou mozaikovou výzdobu, připomínající roli Karla IV. a Arnošta z Pardubic v historii naší městské části.
U příležitosti konání oslav byl pro kapičku vyroben nový zvon, který se poprvé rozezněl dne 23. 10. 2022, ve 14:30 za doprovodu skladby Ave Maria.

Až půjdete na procházku kolem Podsychrovského rybníka, nezapomeňte se zastavit na návsi a pokochat se.

O významu oslav sedmistého výročí Čertous referovala také Česká televize. Záznam ze zpravodajství se souhlasem České televize přikládáme.

 

 

 

(zdroj: Česká televize)