Aktualizace – Informace ke shromáždění zemědělců – průjezd přes Horní Počernice a změny v závozových plánech prodejen

Aktualizace – Informace ke shromáždění zemědělců – průjezd přes Horní Počernice a změny v závozových plánech prodejen
Aktualizace – Informace ke shromáždění zemědělců – průjezd přes Horní Počernice a změny v závozových plánech prodejen

Jak jsme Vás již informovali, v pondělí 19.2.2024 je na území hlavního města Prahy ohlášeno několik protestních akcí zemědělců.  Součástí protestů je i příjezd zemědělské techniky v počtu několik set traktorů do hlavního města Prahy s tím, že cílem je budova Ministerstva zemědělství. Traktory přijedou do prostoru před ministerstvem v obou směrech po magistrále a zastaví zde provoz nejméně v jednom jízdním pruhu. Traktory by měly do Prahy dorazit kolem 6.00 hodin ráno a jejich odjezd od Ministerstva zemědělství organizátoři plánují v 15.00 hodin. Rozsah akce však může město dopravně ochromit ještě i do nočních hodin, než se zablokovaná doprava a samotné traktory postupně rozpohybují a vyjedou ven z města. Další shromáždění by se mělo uskutečnit před Úřadem vlády od pondělka do úterního dopoledne, kde by taktéž měla parkovat zemědělská technika. Další shromáždění by se mělo uskutečnit na Malostranském náměstí a mohlo by se konat každý skoro celý den od pondělí 19. 2. do čtvrtka 22. 2.

Současně došlo k oznámení změn v příjezdových trasách, a to takto:

České Budějovice, Tábor – Praha:

ČB po staré silnici č. 603 – Veselí nad Lužnicí nájezd na silnici č. 3 – směr Praha – u obce Lažany nájezd na silnici č. 3 – směr Miličín – Benešov – Mirošovice – zde na silnici č.508 směr Mnichovice – zde bych udělal seřadiště i od Tr. Štěpánova – Struhařov – nájezd na silnici č.113 směr Svojetice – Srbín nájezd na silnici č. 2 Úvalská směr Říčany – Uhříněves – ul. Přátelství – Kutnohorská – Černokostelecká – Vinohradská – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství – příjezd mezi 5:00 až 6:00 hodin.

 

Strakonice, Písek – Praha:

Strakonice silnice č. 4 – Písek po staré – následně nájezd na silnici č. 604 – směr Mirotice – Čimelice seřadiště – silnice č. 4 – Příbram silnice č. 66 – následně po silnici č.118 směr Hostomice silnice č. 115 – Dobřichovice – Černošice – Radotín směr na Lebedov po silnici č.101 – výpadovka Lebedov – nájezd na Strakonickou (seřadiště) v 5:00 hodin – Strakonická – Jiráskův most – Resslová – Ječná – Legerova – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství v 6:00 hodin.

 

D7 – směr od Slaného po silnici nižších tříd.

Vítov seřadiště – Ješín – Slatina – Třebusice – Brandýsek – Stehelčeves – Buštěhrad – Makotřasy – Středokluky – Dobrovíz – Jeneč – Hostovice – Evropská ul. – Dejvický tunel – Milady Horákové – Veletržní – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství v 6:00 hodin.

 

D8 – směr od Lovosic

Lovosice – Terezín – nájezd na silnici č. 608 – Doksany – Dusinky – Strakov – Nová Ves – Veltrusy – Postrižín – Letiště Vodochody – Klíčany – Zdiby – Kobylisy – vše po silnici č. 608 – silnice č. 8 – Holešovičky – Most Barikádníků – Argentinská – Za Viaduktem – Mezibranská – 5itná – Legerova – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství v 6:00 hodin.

 

D11 – směr Královohradecký

Po silnici 611 – Horní Počernice – Černý Most – Poděbradská – Českomoravská – Sokolovská – Rohanské nábřeží – Těšnovský tunel – Klimentská – Ministerstvo zemědělství.

 

Směr od Pardubice/Havlíčkův Brod

Silnice č. 12 – Úvaly – Újezd nad Lesy – Běchovice – Českobrodská – Spojovací – Čuprova – Sokolovská – Legerova – Wilsonova v 6:00 hodin.

 

Zároveň doplňujeme, že v důsledku plánované akce může docházet k úpravě závozových plánů prodejen a tím ke zvýšení frekvence nočních závozů, tak aby byly minimalizovány možné negativní dopady na zásobování prodejen.

 

_______________________________________________________________________________________________________

Vážení občané,

dovolujeme si Vás informovat o protestní akci zemědělců, která bude mít v pondělí 19. 2. 2024 vliv i na dopravu v Horních Počernicích, protože jednou z příjezdových tras ze seřadišť je dálnice D11, odkud bude konvoj pokračovat přes Pražský okruh na Českobrodskou a dále do centra na magistrálu a k Ministerstvu zemědělství.

Je pravděpodobné, že se na dálnici D11 budou v ranních hodinách tvořit kolony pomalu jedoucí zemědělské techniky a doprava se přelije na již tak v ranních hodinách přetíženou Náchodskou či ulice s Náchodskou souběžné.

Cílem shromáždění je budova Ministerstva zemědělství na Těšnově, kolony zastaví v obou směrech též magistrálu ve Wilsonově ulici. Plánovaný dojezd kolon je v 6.00 a odjezd po 11.00 poté, co bude předána petice ministrovi zemědělství.

Průběh akce bude řízen složkami integrovaného záchranného systému, ale upozorňujeme občany, že rozsah akce může být tak rozsáhlý, že se musí připravit na výrazné dopravní problémy v celém městě, včetně zpoždění na linkách MHD.

…………

Konání veřejných shromáždění je ústavně zakotveno v Listině základních práv a svobod a jako takové stojí nad dalšími zákony. Úřady taková shromáždění ani nepovolují, ale postačuje pouze jejich včasné ohlášení. Hlavní město navíc musí respektovat i nedávné verdikty soudů, kdy například Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí pražského magistrátu ke změně trasy mimo původně oznámený úsek průvodu hnutí Poslední generace (z 12. 9. 2023). Soud tak v tomto případě uznal blokování dopravy jako legitimní protest, který musí město a jeho obyvatelé strpět.  Svolavatelem shromáždění je Odborových svaz pracovníků zemědělství a výživy
– Asociace svobodných odborů ČR.

 

 

Oznámené trasy nájezdů do Prahy:

D7 – seřadiště: Letiště Panenský Týnec

Slaný směr D7 – Evropská – Svatovítská – Hradčanská – Milady Horákové – Veletržní – Bubenská – Hlávkův most – Wilsonova

 

D8 – seřadiště: Lovosice

Liberecká – Holešovičky – most Barikádníků – Argentinská – Za Viaduktem – nábř. Kpt. Jaroše – Hlávkův most – Wilsonova

 

D1 – seřadiště nájezd na D1 od Benešova – směr Praha

  1. května – Legerova – Wilsonova

 

D4 – seřadiště Cukrák (Jíloviště naproti občerstvení Cukrák)

Strakonická – Hořejší nábř. – Jiráskův most – Reslova – Ječná – Wilsonova

 

D11 – příjezd z D11

Olomoucká – Pražský okruh – Českobrodská – Hartigova – Husitská – Wilsonova