CITY NATURE CHALLENGE 2024: PRAHA UKAŽME SPOLEČNĚ SVĚTU PRAŽSKOU PŘÍRODU – LETOS JIŽ POSEDMÉ!

CITY NATURE CHALLENGE 2024: PRAHA  UKAŽME SPOLEČNĚ SVĚTU PRAŽSKOU PŘÍRODU – LETOS JIŽ POSEDMÉ!
CITY NATURE CHALLENGE 2024: PRAHA UKAŽME SPOLEČNĚ SVĚTU PRAŽSKOU PŘÍRODU – LETOS JIŽ POSEDMÉ!

Vážení občané,

Národní muzeum se letos opět připojuje k mezinárodní akci pro milovníky přírody s názvem City Nature Challenge. Obyvatelé stovek měst ze všech koutů planety každoročně soutěží v tom, kdo nasbírá nejvíce pozorování a najde nejvíce druhů živočichů a rostlin. Všichni účastníci monitorují často nedoceněnou přírodu ve městech a jejich bezprostředním okolí.

Zapojit se může každý!

Nemusíte být profesionální přírodovědec ani fotograf. Vše, co je k účasti v City Nature Challenge potřeba, je chytrý telefon nebo fotoaparát. Pak už stačí od pátku 26. do pondělí 29. dubna 2024 pozorovat přírodu na zahradě, v parku, nebo třeba cestou do práce či do školy. Pořízené fotografie zvířat a rostlin nahrajete do aplikace iNaturalist, která sama navrhne určení pozorovaného druhu. Do určování se zapojují také další uživatelé aplikace včetně pracovníků Národního muzea.

Proč se zapojit?

Pomůžete Praze v soutěži s největšími městy světa. Společně ukážeme, jak jedinečnou máme v našem hlavním městě přírodu. Možná budete překvapeni, kolik zajímavých druhů žije ve vašem okolí. A navíc pomůžete profesionálním přírodovědcům. Každé pozorování, které uložíte, poskytuje informace o přírodě, kterou je potřeba chránit.

K City Nature Challenge pořádá Národní muzeum a partneři projektu mnoho doprovodných akcí, např. Víkend otevřených dveří v Kroužkovací stanici NM v Hostivaři. Podrobnosti najdete na www.citynaturechallenge.cz.

Překonáme společně loňský ročník?

V City Nature Challenge 2023 zaznamenalo 66 000 účastníků ze 482 měst přes 1,8 milionu pozorování více než 57 000 druhů. Praha se umístila na krásném 4. místě mezi evropskými městy. Pro rok 2024 atakuje počet přihlášených měst číslovku 500 a to je výzva!

A pokud nebudete na konci dubna v Praze, nezoufejte. Do CNC se můžete zapojit také v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Uherskohradišťsku a Veselí nad Moravou.