105. VÝROČÍ VZNIKU SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA

105. VÝROČÍ VZNIKU SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA
105. VÝROČÍ VZNIKU SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA

Vážení občané,

v sobotu 28. října uplyne přesně 105 let od chvíle, kdy vznikla Československá republika. Tehdy nikdo netušil, jak pohnuté okamžiky mladý stát čekají. Nejprve to byla nacistická okupace a ztráta Zakarpatské Rusi, pak příklon ke komunistické ideologii a vpád sovětských vojsk a nakonec rozdělení Československa na dvě samostatné země. Za tu dobu jsme mnohokrát potvrdili, že my Češi, Moravané a Slezané si umíme dobře vládnout a samostatnost, kterou pro nás zajistili naši předkové v čele s Tomášem Garriquem Masarykem, si zasloužíme.

Území České republiky, které je z velké části historicky definované pohraničními horami, tvoří kotlina s historií opředenými vrchy, jako jsou Říp či Blaník, a s hlavním městem Prahou, jejíž součástí je i naše čtvrť Horní Počernice, je krásné a bezpečné místo k životu. Jsem hrdý na to, že jsem příslušníkem českého národa, který sice mnohdy remcá a švejkuje, ale když jde do tuhého, vždycky se umí sjednotit a semknout. Přestože se ne vždy všechno daří, pracujme společně na tom, aby naše země byla nadále dobrým místem k životu. A k tomu může přispět každý z nás.

Připomeňme si Den vzniku samostatného československého státu, kdy jsme se vymanili z více než 200 let trvající rakouské nadvlády, s hrdostí a pokorou, s respektem k práci našich předků i se závazkem, že na ni svými činy navážeme. Přeji vám příjemný sváteční den.

Petr Měšťan, starosta